poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pierogi z owocami

Pewnie nie raz zdarzyło się Ci jeść pierogi z owocami.
Ale czy wiesz nie musisz poddawać owoców żadnej obróbce termicznej przed umieszczeniem ich w pierogach?
O to mój przepis na pyszne pierogi z owocami
Polecam



Oryginalne pierogi z owocami

Mój pierożek ;)
Potrzebne Ci standardowe ciasto na pierogi takie jak robisz zawsze. Pamiętaj, że ciasto na pierogi z jajkiem po ugotowaniu jest twardsze więc czy je dodasz czy nie to Twoja decyzja.
A jeśli nie znasz przepisu na pierogi podam poniżej przykładowy przepis.

A więc zacznijmy od początku...

Ciasto pierogowe: 
2 szkl. mąki tortowej + do podsypywania
3/4 szkl. gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szczypty soli
1 jajko (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i zostawić na 15 minut pod ściereczką, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie cienko rozwałkować wałkiem i powycinać kółka np. szklanką

Wsad owocowy:
-twoje ulubione owoce ja zrobiłam jedne z bananem a inne z jabłuszkiem.
Wystarczy ze wybrany owoc pokroisz na kawałki i ułożysz w środku pierożka. Teraz tylko musisz zawinąć pieróg i gotowe.

Gotowanie:
W dużym garnku wstaw wodę ze szczypta soli. Gdy woda się zagotuje wrzuć pierogi i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie odcedź pierogi i odstaw do ostudzenia.

Polewa
1 kubeczek jogurtu naturalnego 
3 łyżki prawdziwego miodu

Miód rozpuszczamy na patelni lub w kąpieli wodnej i polewamy nim pierogi. Następnie bierzemy chłodny jogurt i również polewamy nim pierogi.
(Możesz również wymieszać jogurt z miodem i moczyć w nim pierogi )

Gotowe! Smacznego
Babeczka z Wisienką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz